All feelings are for feeling

Er valt nogal wat te voelen momenteel, in je eigen kleine wereld en ook zeker in de grote. Wat kun je doen met al die emoties en gevoelens in plaats van ze je te laten opslokken of lamslaan? Ik help je graag op weg met het hoofdstuk ‘Voelen’ uit Mini Mama Momenten.

Voordat je verder leest… wacht even. Hoe voel je je nu? Ontspannen? Of benauwd? Heb je behoefte aan ruimte, aan rust? Wat het ook is, doe je ogen dicht en laat het gevoel even helemaal toe. Dans of beweeg er in mee als je dat nodig hebt. Omarm het gevoel en jezelf. Letterlijk. Klaar? Daar gaan we.

Het doemoment ‘Voelen’ uit het boek ‘Mini Mama Momenten’

Die verhipte emoties… Ze komen en gaan, ook wanneer je ze niet verwacht. Soms heb je gewoon geen zin om ze te voelen en stuur je ze het liefst naar de maan. Maar emoties die niet gevoeld kunnen worden en niet kunnen stromen, vinden ergens in je lichaam een plek. Ze hopen zich daar op. Met als gevolg dat je stram, stijf en gespannen wordt. En dat je innerlijke vulkaan vroeg of laat tot uitbarsting komt.

Voelen wat je voelt, is makkelijker dan het klinkt. Vaak reageren we al op emoties voordat we onszelf überhaupt de kans hebben gegeven om er daadwerkelijk iets van te voelen. We duwen ze weg, willen ze oplossen, interpreteren of veroordelen. Neem het jezelf niet kwalijk! Grote kans dat voelen je nooit is aangeleerd, of dat het niet geaccepteerd werd. ’Stil maar‘, hoorde je wanneer je huilde, of ’Nou is het klaar‘, wanneer je boos was. En kijk eens om je heen: hoeveel mensen zie jij nou hartstochtelijk hun emoties uiten? Pouring your heart out is nog steeds niet sociaal geaccepteerd. Tijd om je emoties te omarmen. Om dat wat je voelt niet meteen los, maar toe te laten. Breng tijd door in de emotie. Zit je ergens mee? Ja, je zit letterlijk ergens in/mee. Geef emoties de ruimte en jij zult je ruimer voelen.

‘Being fully human is not about feeling happy;
it’s about feeling everything.’
– Glennon Doyle

Zo maak je voelen wat je voelt makkelijker en leuker

  • Benoem hoe je je voelt. De emotie in je wordt dan even echt gezien, gehoord, erkend en aangeraakt. Blij, verdrietig, boos en onzeker ken je. Maar weet je dat er wel een paar honderd emoties en gevoelens bestaan? Van gepassioneerd, enthousiast, verwonderd, geraakt, somber, futloos, onmachtig en kalm tot opgelucht, vastberaden, verliefd, extatisch, et cetera.
  • Het is dus waardevol om te leren om jezelf ‘door een emotie heen te voelen’. Sit with your shit. Dit doe je door er voor jezelf te zijn. Je benoemt je emotie en geeft haar toestemming om er te zijn. Je blijft bij de emotie (zonder te oordelen) en blijft ademhalen. Je zult merken dat je op een gegeven moment uit gevoeld bent – voor nu…
  • Onthoud dat je een emotie of gevoel niet bent, maar hebt. Je bent niet je onzekerheid, je hebt het. Je bent niet je verdriet, je hebt het. Je bent niet minder waard, dat gevoel héb je, af en toe.
  • Alle emoties en gevoelens horen bij het leven. Sterker nog, voelen ís leven. Jij en je leven zijn niet pas oké als je je goed voelt. Je bent altijd oké, ook als je je niet zo goed voelt. Je bent oogverblindend.

‘Give feelings a home.’
– Jeff Foster

Maximaal voelen

  • Hieronder vind je een wat uitgebreidere oefening om ‘door je emotie heen te voelen’. ‘The only way out is through. The only way through is in.’
    1. Sluit je ogen, word stil. Voel. Benoem je emotie, zonder te oordelen.
    2. Waar zit het in je lichaam? Waar voel je de pijn fysiek? Adem er naartoe.
    3. Bedank je emotie en vraag of je er meer van mag voelen. Laat het toe.
    4. De emotie kan nu intenser worden. Blijf voelen. Beweeg met de emotie mee, of doe alsof je haar bent. Dat werkt onder andere goed door dansen. Misschien wil je huilen of geluid maken. Je emotie komt in beweging. Dit is stromen en schoonmaken. Laat ontstaan wat wil ontstaan.
    5. Zo, dat lucht op. Wees nu extra lief voor jezelf. Kruip onder een dekentje met een kop thee of neem een warme douche.
  • Realiseer je dat achter een emotie, positief of negatief, altijd een behoefte schuilt. Je voelt je bijvoorbeeld eenzaam omdat je behoefte aan gezelschap niet is vervuld. Of je voelt je gefrustreerd omdat je behoefte aan avontuur niet is vervuld. Inzicht in je behoeften kan je helpen om emoties en gevoelens – van jezelf én anderen – beter te begrijpen en te hanteren.
Zweden 2020. ©hetwaardenhuis.com

Het boek Mini Mama Momenten bevat naast ‘Voelen’, nog 51 praktische, sprankelende manieren om beter voor jezelf te zorgen. Oefeningen, tips en verdiepende informatie helpen je ontspannen en opladen. Het enige wat je nodig hebt is 10 minuten. Gun het jezelf en je omgeving. Zorg voor jezelf. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *