Interview met de Aandachtschenker – door Gezinnig

Op slag verliefd was Rianne, eigenaar van Gezinnig, toen ze de Mobiele aandachtschenkerij leerde kennen. Gezinnig bedenkt en maakt producten die bijdragen aan plezier en gemak in het gezinsleven. Misschien ken je hun Kletsboeken, die het contact tussen ouder en kind stimuleren. Van het een kwam het ander: Gezinnig gaf mijn boek Mini Mama Momenten uit. Onderstaand interview met mij over aandacht werd onlangs gepubliceerd in de tweede editie van het Kletsmagazine.

Op welke manier speelt ‘aandacht geven’ een rol in je werk?

Iedereen heeft wel een ‘uit de hand gelopen levensthema’ vermoed ik, en voor mij is dat aandacht. Altijd zag en voelde ik waar en hoe het ontbrak. Vooral in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Tijdens mijn studie aan de Kunstacademie kwam ik in het bezit van de brieven die mijn opa en oma aan elkaar schreven vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liefdesbrieven. Het zijn er ruim 400. Een oud touwtje houdt ze bij elkaar. Deze microwereld werd dé inspiratiebron voor mijn creatieve werk. Uiteindelijk ontstond hieruit de Mobiele aandachtschenkerij: mijn vorm van oprechte aandacht toevoegen aan ‘de grote wereld’.

Mijn werk groeit mee wat er speelt in mijn leven. Altijd met aandacht als filter. Dat heb ik niet bedacht, maar geconstateerd 😉 Door te oefenen met in het hier en nu zijn met alles wat zich daarin aandient, maak ik de dingen behapbaar en betekenisvol. De producten en diensten die ik ontwikkel helpen jou én mij omgaan met onszelf, in verhouding tot de wereld. Zo is de Mobiele aandachtschenkerij uitgegroeid tot kleine sprankelende, heilige en veilige ruimte waarin je welkom bent met jezelf. Heel even word je helemaal gezien en gehoord. Onder-je-kussen-kaartjes ontstonden na de geboorte van mijn zoon. Hoe, in deze rumoerige wereld, kan ik een kind inprenten dat het onvoorwaardelijk prachtig is zoals het is? En dat het op zichzelf mag vertrouwen? De kaartjes nemen je daarin bij de hand. Ook stimuleren ze je om verbindend te communiceren. Met aandacht voor behoeften en emoties van je kind én van jezelf.

Kun je vertellen hoe ‘aandacht geven’ invulling krijg in je privéleven?

Door ruim tien jaar met de Mobiele aandachtschenkerij aandacht te (be)oefenen, heb ik me echt in het geven, hebben en nemen ervan kunnen bekwamen. Wat ik leer in gesprekken en ontmoetingen, neem ik mee mijn privé leven in. En andersom. Dat ging met vallen en opstaan, maar inmiddels kan ik enorm genieten van ‘spelen’ met aandacht. Ik houd bijvoorbeeld van gesprekjes aangaan met onbekenden en dan kijken wat er ontstaat. Maar ook van brievenbuspakketjes maken en deze opsturen naar vriendinnen. Of iets zelfgemaakts achterlaten in de openbare ruimte.

In ons gezin betekent aandacht zoveel mogelijk eigenheid bewaken en ruimte geven binnen veilige, verbindende kaders. Kijken naar wat er nodig is in het moment. Bij man, zoon (9) en zelf. Dat gaat heel intuïtief, maar zeker niet altijd van een leien dakje. Vanaf dag één heb ik ervoor proberen te zorgen dat mijn zoon stevigheid in zichzelf kan vinden. Zijn grenzen worden gerespecteerd en alle emoties mogen er zijn. De kern van deze boodschap vond ik in twee liedjes: May the longtime sunvan Snatam Kaur (ook wel een Irish Blessing genoemd) en ‘Lief mooi kindje’ van Marline Schreuder. Het eerste belandde op zijn geboortekaartje en het tweede in postervorm aan de muur. Beide kwamen terecht in het avondritueel.

Lief mooi kindje, uit het Licht,
kom jij nu op aarde, straal jouw Licht.
Jij bent veilig, in jouw lijf,
voel maar wat je voelt daar, jij bent jij.
Jij mag blij zijn, laat maar los,
dat wat niet van jou is, jij bent vrij.
– Marline Schreuder

Tot zijn achtste fluisterden wij zoon deze woorden elke avond zachtjes toe. Met de in onze ogen grootste wens die we hem konden schenken viel hij jarenlang in slaap. Laatst rekenden we uit dat hij ze wel meer dan 5.000 keer gehoord heeft! Nog steeds vraagt hij er soms om.

Voor mij ligt de waarde van aandacht heel erg in het hier en nu, onder mijn voeten. Het fijne is dat ik het altijd kan vinden. In het maken van ‘aandachtshoekjes’ in huis, het bereiden van voedzame maaltijden, het plukken van wilde bloemen, schrijven (vangen van gedachten en inzichten), wandelingen in de natuur, samenkomsten met vrienden en familie en tijd met mezelf.

Hoe is het boek Mini Mama Momenten ontstaan en waarom wilde je dit boek graag maken?

Dat mijn filter aandacht is, betekent zeker niet dat ik het altijd onder de knie heb. ’You teach best what you most need to learn’, gaat het gezegde. Door het moederschap krijgt aandacht een heel andere lading. De voorraad die je hebt geef je aan je kind(eren). Die spagaat vond ik heel lastig. Ik wilde er voor mijn kind zijn, maar ook voor mezelf. Ik merkte dat overzicht van manieren waarop ik voor mezelf kon zorgen me houvast en rust gaf. Dan zou dat voor andere moeders toch ook moeten gelden?

Al toen ik zwanger was, had ik een poster voor mezelf gemaakt met kleine tekeningetjes van manieren van selfcare. Van ontspannen, afstemmen en opladen. Bij aandacht hoort tijd en ruimte om ideeën en concepten te laten ‘pruttelen’. Om dat waar het wezenlijk om gaat er uit te filteren. Jaren gingen voorbij: ik maakte aantekeningen, bewaarde artikelen, las relevante boeken, volgde workshops en deed moederervaring op. En opeens móest Mini Mama Momenten eruit. Tijdens een zomervakantie in Frankrijk kocht ik een doosje blanco kaartjes. Op ieder kaartje tekende ik een mini moment en omschreef de essentie ervan. Uiteindelijk kruiste de fijnste uitgever mijn pad! Ik voelde dat Rianne de waarde zag van mijn proces en concept. Samen hebben we er een prachtige selfcare-encyclopedie van gemaakt.

Het boek Mini Mama Momenten bevat 52  praktische, sprankelende manieren om beter voor jezelf te zorgen. Oefeningen, tips en verdiepende informatie helpen je ontspannen en opladen. Het enige wat je nodig hebt is 10 minuten. Gun het jezelf en je omgeving. Zorg voor jezelf. Enjoy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *