10 Plekken waar je ruimte vindt

Volgens mijn 24-jaar oude, 1952 pagina’s tellende dikke Engelse woordenboek is ruimte een gebied dat leeg is of beschikbaar. Groot of klein. Maar ook letterlijk of figuurlijk, zichtbaar of onzichtbaar, persoonlijk of onpersoonlijk. (Over wat ruimte nog meer is en met je doet schreef en tekende ik eerder twee blogs.) ‘Ruimte’ is dus best complex, maar wordt nog complexer als je het koppelt aan ‘moeder’. Want moederruimte… is alles tegelijk! Ze is continu gevuld. Met – in willekeurige volgorde – kind, partner, werk, huis, vrienden, familie, sport, ontwikkeling, etcetera. Het dubbele, wonderlijke is dat je een groot deel van je moederruimte vult met de (rijke) leegte van beschikbaar zijn. Als moeder ben je eigenlijk een ruimte-alchemist. Het beetje ruimte dat je hebt kun je instantly omzetten en zo groot maken als nodig. Om pleisters te plakken, om tekeningen te vieren, om in te stoppen, om orde te scheppen, om er onvoorwaardelijk te zijn. Wauw, sta daar eens even bij stil. Heb je dat al eens in jezelf gewaardeerd?

‘You use space to refer to an area that is empty or available. The area can be any size. […] Space is the whole area within which everything exists.’
– Collins Cobuild English Dictionary

De ruimte in je moederhart is grenzeloos. Toch is het waardevol om je van een grens bewust te worden. Zodat je niet mat, prikkelbaar en uitgeput – een put die leeg is en waaruit je ook anderen niets meer kunt geven – raakt, maar opgeladen blijft. Zorg ervoor dat je regelmatig verbinding maakt met jezelf. Leer voelen wat er in jouw ruimte leeft en wat jij nodig hebt. 52 Praktische en sprankelende manieren waarop je dat binnen tien minuten kunt doen, vind je in mijn vers-van-de-pers-boek Mini Mama Momenten.

Maar wáár kun je, behalve in je hart, ruimte nou eigenlijk vinden? Sowieso al een uitdaging, en helemaal in deze coranatijden. Ik heb hieronder tien plekken voor je op een rijtje gezet.

10 Plekken om je in terug te trekken
(al heb je maar een paar minuten):

1) Met je oren dicht

Oordoppen bieden je instant space. Misschien niet zo gepast wanneer je in liefdevol gezelschap bent. Wel handig in situaties waarin je lawaai en de ruimte die anderen innemen niet kunt ontvluchten. Geef je over aan een paar minuten stilte. Alles aan en in je krijgt dan écht even een break. Er is niets wat (onbewust) je aandacht trekt, je hoeft alleen maar even te zijn. In de stilte ontstaat ruimte en wordt je diepste binnenste hoorbaar. Sssst…

2) Met je ogen dicht

In het donker. Als je je ogen sluit, gaat ‘je beeldscherm’ op zwart. Je aandacht gaat dan automatisch naar binnen. Haal een paar keer diep adem. Ga dat wat je er tegenkomt echt even aan. Hoe voel je je? Wat heb je nodig? Regel dat voor jezelf. Is het te groot? Hoe maak je het dan kleiner, zodat je nu één stapje in die richting kunt zetten?

3) Tussen de regels

In het pré-kindtijdperk had je voor je gevoel een zee van ruimte, nu mag je het doen met tussenruimte. Kleine beetjes ruimte tussen het moederen door. Denk niet dat ze niet waardevol zijn. Ieder moment dat jij afstemt op jezelf is er één. Kleine beetjes bij elkaar opgeteld hebben een groots effect. En het is haalbaar. Jaaa, zo heb je de lat weer iets lager gelegd! Om jezelf te helpen, kun je een lijstje maken met drie tot vijf manieren waarop jij binnen een paar minuten ontspant of oplaadt. Hang het lijstje ergens waar je het regelmatig ziet.

4) In de natuur

Alles klopt in de natuur: de vormen, patronen, het ritme, het verloop van de tijd… De natuur is gewoon. En ze is ruim. Zelfs een klein ommetje zorgt er al voor dat je na terugkomst meer kunt relativeren. Natuur vind je overal waar geen stoeptegels liggen, dus je bent er zo. Ga maar… Buiten is waar ruimte het snelst ruimer is dan tussenruimte. Kijk omhoog, naar de wolken, de sterren en de maan. Oeh, en stiekem vind je buiten toch nog een zee van ruimte. Aan zee!

5) Met hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen, dat is niet de bedoeling van het leven. Dit betekent dat je hulp mag vragen om ruimte voor jezelf te organiseren. Of dat nou aan een vriend(in), familielid of (andere) oppas is. Een uurtje, een avond, een dag(deel). Kijk wat mogelijk is voor jou. Bel (nu) maar iemand op. Daar hoef je je niet schuldig over voelen. Daar mag je van genieten.

6) Vroeg of laat

‘s Ochtends vroeg, wanneer bijna iedereen nog slaapt, hangt er een magische stilte in de lucht. Het is alsof de wereld nog niet ‘aan’ staat en je jezelf veel gemakkelijker kunt horen. Laat je wekker morgen bijvoorbeeld een kwartiertje eerder afgaan dan gewoonlijk en gebruik die ruimte voor jezelf. ‘s Avonds, als (bijna) iedereen in huis slaapt, hangt dezelfde stilte in de lucht. Duik wat eerder je warme nest in. Scherm uit, sfeerlampje aan. Misschien wil je lezen of in je dagboek schrijven? Je zult meer opgeladen opstaan, echt!

7) Voor en onder je voeten

Collins Cobuild schreef het al: ruimte is het gehele gebied waarin alles bestaat. Jouw ruimte is dat wat is met alles wat is. Vaak is het niet mogelijk om extra ruimte te creëren. Misschien lukt het je om ruimte te maken (voelen) binnen de ruimte die je hebt? Gewoon, onder je voeten. Maak bijvoorbeeld met je gezinsleden een nieuwe afspraak: wanneer mama een kop thee drinkt neemt ze even ruimte en tijd voor zichzelf en mag ze niet gestoord worden. Dit vergt misschien oefening, maar werkt! Een moeder die afgelopen jaar deelnam aan een Mini Mama Retraite had haar roer noodgedwongen omgegooid. Ze was o.a. een opleiding gaan volgen waarvoor ze gevraagd werd dagelijks een uur te mediteren. Ze had vijf (pleeg)kinderen. Het ging niet vanzelf én het lukte haar. Ze vertelde dat één van haar zoons zelfs had gezegd dat ze sinds ze dit deed een leukere moeder was geworden. Natuurlijk is ieders situatie anders, doe wat bij jou past.

8) Samen

Laat je kind merken dat je het heel fijn vindt om samen met hem/haar te zijn. Vertel dat je het daarnaast nu nodig hebt om even iets voor jezelf te doen. Spreek een tijdsduur af (20 minuten, half uur, uur – afhankelijk van de leeftijd en behoefte) waarin jullie allebei iets doen wat jullie leuk vinden. Zelf ga ik bijvoorbeeld regelmatig op mijn zoons bed liggen schrijven of lezen terwijl hij op dezelfde kamer met lego speelt.

9) Op de wc

Tsja, the last resort. Soms is er écht geen andere plek te verzinnen om je op terug (en in door) te trekken dan op het toilet. En dat is oké. Sluit je ogen, haal een paar keer diep adem. Ruik aan wat pure lavendelolie ter ontspanning en bedenk dat ook deze tijden voorbij gaan en dat er elders op de wereld nu ook een moeder (en vader) zichzelf heeft opgesloten in dit kleinste kamertje. Je bent niet alleen!

10) In jezelf

You are (in) space. Always. Ruimte vind je uiteindelijk het meest in de omarming, de acceptatie, in de beslissing. In het doorvoelen wat je voelt, dit te uiten en weer door te gaan. Ik zie dat het niet altijd makkelijk is. En je doet het fantastisch. Op jouw eigen wijze. Je bent geliefd!

Is er nog een andere plek waar jij ruimte vindt? Schrijf je hem in de comments? Andere moeders en ik zijn benieuwd! ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *